2015 m. spalio 25 d., sekmadienis

Šv. Mato evangelija praktiškai: Kūtvėla lankosi LR muitinės laboratorijoje.

"Eik paskui mane," -tarė Jėzus Matui, kuris buvo mokesčių rinkėjas ir dėl to nešė tam tikrą socialinę stigmą. Kai Jėzui prikišo, kad šis bendrauja su mokesčių rinkėjais ir prostitutėmis, jis atsakė: "Ne sveikiesiems reikia gydytojo, bet ligoniams. Aš atėjau ne teisiųjų, o nusidėjėlių šaukti". Ir taip Matas tapo Jėzaus mokintiniu, apaštalu, evangelistu ir muitininkų dangiškuoju globėju. O 2014 m. LR muitinėje buvo patikrinta 21,370 prekių ir papildomai priskaičiuota 55,621 tuometinių litų mokesčių*.

Calling Matthäus 1641.jpg
"Calling Matthäus 1641" by Jacob van Oost I - Photograph from the original painting. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

2015 m. spalio 5 d. vakare viename kaime Alytaus rajone muitinės kriminalistai aptiko gamybos cechą su 620 litrų taip vadinamo "namų gamybos brendžio"- su kokakola maišyto spirito. Įtariama, kad šiems svaigalams gaminti buvo panaudotas nelegaliai įvežtas mašinų langų ploviklis. Nors šio "brendžio" pavartoję žmonės gal ir nebūtų numirę, bet žala sveikatai  būtų neabejotinai sukelta, nes šių svaigalų sudėtyje yra įtariamas didelis kiekis labai nuodingo metilo alkoholio. Šiuo metu konfiskuotas "brendis" yra tiriamas specialistų.

Kasmet spalio 23 d. chemikai švenčia Avogadro dieną, o šventinės iškilmės vyksta nuo 6.02 val. ryto iki 18.02 val. vakaro. Ši data pasirinkta todėl, kad Avogadro skaičius yra lygus 6,022 x 10 pakelta dvidešimt trečiuoju. Avogadro skaičius - dalelyčių skaičius, sudarančių vieną molį. Taigi, galima sakyti, kad kasmet spalio 23 d. mes minime Molio dieną. Šia proga rinktinė elitinių blogerių delegacija apsilankė LR muitinės laboratorijoje. Mus pasitiko už komunikaciją atsakinga ponia Indrė Ramanavičienė ir muitinės laboratorijos direktorė ponia Ramutė Neniškienė.

P1480417
Kūtvėla atvyksta į LR muitinės laboratoriją. Davė uzbonėlį palaikyti!
Iš tiesų, viskas yra taip paprasta, kad net Kūtvėla, kuri nėra labai gudri, suprato. Prekė X įvežama per LR sieną tam skirtame punkte. Prekės X dokumentuose turi būti nurodytas kodas Y, pagal kurį sumokami reikalingi mokesčiai. Kodas Y nustatomas pagal parametrus, kuriuos tiria LR muitinės laboratorija. Sakykime, įmonė A nori įvežti į LR teritoriją ir čia realizuoti prekę X. Tačiau mokesčiai gaunasi labai dideli, todėl įmonė A ant dokumentų nurodo kodą Z, o ne kodą Y, pagal kurį yra taikomi mažesni mokesčiai (arba, galimai, visai netaikomi, nes staiga kokie nors apelsinai pagal kodą virsta kokiais nors agurkais-čia kaip Jėzus su vandeniu ir vynu). Kilus įtarimui arba atliekant profilaktinius prekių mėginių paėmimus, muitinės pareigūnai siunčia įmonės A prekę X į LR muitinės laboratoriją, kur po tyrimų paaiškėja, ar prekės X sudėtis atitinka kodą Y ar Z, t.y. ar mokesčiai sumokėti teisingai (jeigu ne, galima priemoka, bauda, ar gal net permokos grąžinimas). Matote, kaip čia viskas paprasta?

P1480418
Prekių kodų Talmudas.

P1480420
Kūtvėla demonstruoja kodų sąrašo apimtis.
Kas yra LR muitinės laboratorijos paslaugų užsakovai? Žinoma, visų pirma tai yra pati muitinė, bet šios laboratorijos paslaugų  reikia ir VMI, FNTT bei policijos pareigūnams. Čia dirba 17 specialistų (chemikai, biologas ir aplinkosaugos specialistas) ir 4 pagalbiniai darbuotojai. Per metus šie specialistai atlieka 3,000-3,400 mėginių tyrimų, tačiau šie metai buvo rekordiniai su 5, 634 mėginiais. Laboratorija yra akredituota maisto produktų, alkoholinių gėrimų, tekstilės gaminių ir naftos produktų tyrimams atlikti. Su akreditacijos pažymėjimu susipažinti galite čia: (spausti).

Ką tiria protingi šios laboratorijos prietaisai? Jie tiria gaminius su etilo alkoholiu, denatūruotu alkoholiu, naftos produktus, maisto produktus, metalus, tekstilę ir narkotines medžiagas. LR finansų ministerija yra patvirtinusi vienuolika cheminių formulių, su kuriomis dirba ši laboratorija. Denatūruotas alkoholis privalo būti denatūruotas, t.y. sugadintas kokybiškai, šios priemaišos negali lengvai pasišalinti. Štai, tarkime, įmonė B nori įvežti į LR teritoriją ir čia realizuoti kvepalus C. Kvepalams sukurti yra naudojamas etilo alkoholis, todėl jų įvežimas ir realizacija mūsų rinkoje bus labai rangus malonumas, nes už etilo alkoholį mokami dideli mokesčiai. Taigi, įmonė B į kvepalus įmaišo priedų, kurie suteikia kvepalams pigesnį kodą muitinėje ir, sumoka mažesnius mokesčius pagal jį, o tada po sienos kirtimo pašalina priedus ir parduoda kvepalus su etilo alkoholiu. Didžiausią kvepalų žaliavos dalį sudaro grynasis etilo alkoholis. Jis tirpina kvapniąsias medžiagas, yra gaivinanti ir dezinfekuojanti priemonė. Kvepaluose spirito stiprumas svyruoja tarp 60-96,2%, o odekolonuose tarp 60-75%.-rašo Kvepalai ir iš ko jie gaminami. Taigi, įmonė B sėkmingai apeitų mokesčių sistemą, jeigu turėtų reikiamą įrangą ir jeigu priedai (denatūracija) būtų lengvai pašalinami.

Kita muitinės ir laboratorijos veiklos sritis yra kova su nelegaliais ir kenksmingais naftos produktais. Štai vairuotojas Bronius su 60 litrų talpos bako transporto priemone nuvažiuoja į Rusiją, Ukrainą, Baltarusiją ar kitą ne ES šalį. Jis ten prisipila pigaus kuro, kurį per sieną į LR teritoriją įsiveža kaip savo reikmėms. Tada per šlangelę šitas kuras yra supilamas į bakus ir žinomuose taškuose kaimo žmonės juo prisipildo savo automobilių kuro bakus, nes taip yra pigiau, nei legalioje degalinėje. O tada ima ir sugenda jų traktoriai, nes toks kuras turi daug sieros ar dar kokio nors brudo. Ir ką duoti teisman? Naujas traktorius kainuoja apie 10,000 EUR. Jau nekalbu apie žalą aplinkai, kurią daro toks kuras. Štai LR muitinės laboratorija ir aiškinasi, ar kuro mėginys yra iš kokybiško kuro, kurį galima realizuoti ES ribose.

Metalų ir tekstilės tyrimai vėlgi turi savo ekonominį pagrindimą, bet liūdniausia yra situacija su narkotinėmis medžiagomis. Deja, žmogaus noras save naikinti yra toks didelis, kad į rinką nuolatos paleidžiami neišbandyti susintetinti nauji narkotikai, dar vadinami designer drugs. Siekiant išvengti jų aptikimo, jų sudedamosios dalys yra kaitaliojamos, norint išgauti tą patį kvaišinimo efektą, bet su kitomis medžiagomis, kurių laboratorijos dar nemoka aptikti**. Išbandymams laiko nėra, nes tai laikas-pinigai, ir jokie narkotikų baronai klinikinių tyrimų su žmonėmis nedaro (tikiuosi). 2012 m. ES šalyse aptiktos iki tol nežinotos 73 (!!!) dirbtinai pagamintos narkotinės medžiagos. Tačiau gera žinia doriems LR piliečiams yra ta, kad Lietuva yra viena iš nedaugelio ES šalių, kuri vykdo labai reiklią kontroliuojamų medžiagų kontrolę: tokių medžiagų sąrašas pas mus yra dvigubas, nes jame įtraukiamas ne tik vardinis, bet ir generinis pavadinimai. Sakykime, mūsų jau pažįstamas nedorėlis Bronius sudegė su kuro verslu ir nusprendė imtis narkotikų gamybos. Taigi, jis gamina narkotinę medžiagą, į kurią iš generinės medžiagos A jis įdeda, be viso kito, vardinės medžiagos A-1. Tačiau policija suseka Broniaus fabrikėlį ir sunaikina, o muitinės laboratorijos ataskaitoje matoma, kad Bronius gamino narkotikus ir jų sudėtyje rasta vardinės medžiagos A-1, kuri priklauso generiniam vardui A. Bet, galvoja reido metus padus pasipustęs Bronius, jeigu dabar aš į kitus narkotikus įdėsiu iš generinės medžiagos A pasirinktą dabar čia pat sukaltą vardinę medžiagą A-5 arba A-12, tai laboratorija gal ir nesugebės jos taip greitai aptikti, o aš galėsiu  tais narkotikais netgi kokiuose Pivašiūnuose per atlaidus prekiauti legaliai? Kad būtų dar aiškiau, iš citrusų (generinės medžiagos) mes galime rinktis apelsinus, madarinus, laimus ir citrinas (vardines medžiagas). Taigi, spausdamas apelsinų sultis Bronius naudoja laimą ir tikisi praslysti. Todėl pagal LR įstatymus atsakingos institucijos ir turi tirti visus tokius narkotinius citrusus, o ne tik narkotinius laimus. Liūdniau, jeigu Bronius sugalvoja pakryžminti apelsiną su persiku ir naudoti gautą fruktą, kuris -teoriškai- veikia kaip laimas. Tai įdomu: Nugrimzdę anodijoj.

Prevencija ir švietimas yra būtini veiksniai, kad nebūtų rinkos narkotikams. LR muitinės laboratorija priima moksleivių ekskursijas, todėl labai rekomenduoju mokytojams susisiekti su laboratorijos administracija ir atvesti moksleivius susipažinti su čia vykdoma veikla. Po tokio įvado mums užvilko baltus chalatus, nurodė, ką pagal duomenų apsaugos taisykles mes galime ar negalime fotografuoti, ir nuvedė taikomosios chemijos praktikos darbams. Pirmiausia susipažinome su skysčių chromatografijos laboratorijos prietaisais ir metodika.

P1480424
Kažkas burbuliuoja.

P1480431
Oi, jau verda!
Štai toks prietaisas nustato, kokios medžiagos yra vieno ar kito skysčio sudėtyje. Viskas atrodo labai elementaru, mano mielas Vatsonai,- prie tam tikrų sąlygų, pvz. kaitinant, skystime esančios medžiagos išsiskiria ir taip yra aptinkamos. Kadangi visų medžiagų išsiskyrimo tam tikrame skystyje laikas pagal kaitinimo temperatūrą yra skirtingas, tai pagal tai jos ir nustatomos. Mums kilo klausimas, ar yra medžiagų, kurių aptikimo skystyje tokiu metodu laikas yra labai panašus ir todėl sunku jas identifikuoti tiksliai. Pasirodo, būna ir tokių atvejų, tada tenka papildomai tirti mėginį.

P1480432
Šis prietaisas su ilga ilga adata kamščiui pradurti pamatuos buteliui spaudimą ir pasakys
ar ten šampanas, ar paprasta šipūčkė. Bet butelis jau bus sugadintas.
Dujų chromatografija veikia panašiai, kaip ir skysčių chromatografija. Šitoje laboratorijoje man viskas buvo aiškiau, nes kompiuteriai jau galėjo parodyti rezultatus. Dujų veikiamos išsiskiria tam tikros medžiagos ir pagal savo išsiskyrimo laiką ir yra identifikuojamos.

P1480436
Nuo 50-tos iki 75-tos minutės išsiskyrė keletas medžiagų.

P1480437
Protingos technologijos identifikuoja radinius. 
Toliau tęsėme pažintį su laboratorijos galimybėmis ir apžiūrėjome kaip tiriami naftos produktai. Prietaisams įsigyti yra organizuojami viešieji pirkimai. Šioje laboratorijoje dirbama su prancūziška ir vokiška įranga.

P1480440
Naftos produktų tyrimas.

P1480442
Kūtvėla lankosi LR muitinės laboratorijoje.

P1480444
Toje raudonoje kolboje šiuo metu yra 291'C. Taip,  taip, beveik trys šimtai laipsnių karščio.
Žiurkėnas Rokiškis vos ūsų neapsvilo.
Moterims turbūt įdomiausia buvo tekstilės laboratorija. Čia galima sužinoti, pavyzdžiui, kiek procentų kokios medžiagos yra jūsų megztinyje. Ar tikrai gamintojas, kuris rašo ant etikėtės 100% vilnos, neklaidina pirkėjo, vietoje vilnos naudodamas visišką sintetiką? Esmė ne ta, kad sintetika gėris ar blogis, bet ta, kad etiketėje privaloma rašyti teisybę ir neklaidinti pirkėjų, neapgaudinėti ir neklastoti.

P1480447
Šis aparatas su tokiu šriubu prisiliečia prie tekstilės ir perduoda informaciją į ekraną. 

P1480448
Bandome skarelę-1. 

P1480449
Štai iš ko pagaminta skarelė-1.

P1480450
Bandome skarelę-2.

P1480451
Štai iš ko pagaminta skarelė-2.

P1480452
Skarelių tyrimų rezultatai kontrastinami ekrane. Tai- medžiagos pirštų atspaudai, kurie gali būti
panaudoti prekės kodui nustatyti.
Metalo laboratorijoje prietaisai buvo užimti realiu darbu, todėl nusistatyti, ar mano auskarai iš tikro sidabro šį kartą nepavyko. Ši laboratorija padeda nustatyti, pavyzdžiui, iš trečiųjų šalių įvežamų metalo vamzdžių sudėtį ir jų kodą, pagal kurį mokami mokesčiai. Tiesa, LR muitinės laboratorija gali nustatyti daikto sudėtį, bet ne kilmės šalį, todėl ši informacija turi būti nurodoma ant prekės vežimo dokumentų.

P1480453
Metalo tyrimo aparatas.
Tekstilės mėginys dar gali būti tiriamas po mikroskopu. Paimamas medžiagos gabalėlis ir su reagento tarp stiklo plokštelių pagalba tiriamas per mikroskopą. Reagentas padeda nudažyti medžiagos sandarą. Galima sakyti, kad taip atliekamas jūsų megztinio DNR tyrimas, nes kiekviena tekstilė (šilkas, medvilnė, etc.) turi savo unkalią sandarą.


P1480455
Tekstilės DNR pavyzdžiai.

P1480456
Mikroskopas tekstilės DNR pamatyti. 
Štai taip ir darbuojasi LR muitinės laboratorija. Informacija apie atliktus tyrimus archyve saugoma penkerius metus, o tyrimui imami du mėginiai. Jeigu teisme būtų ginčijamas pirmojo mėginio tyrimų rezultatas, teismas savo nuožiūra paskirtų antrąjį mėginį ištirti į tą pačią arba kitą laboratoriją. Apie viską pagalvota.

Bet mane apniko tokios pašalinės mintys. Labai daug moterų mėgsta pirkti prekes (rūbus, kvepalus, kosmetiką) internetu. Čia aš matau dempingą ir protekcionizmą valstybiniame lygmenyje, nes yra saugomi ES gamintojų interesai ir nėra sąžiningos konkurencijos su visu likusiu pasauliu. Štai, kad ir tie patys kvepalai.

P1480463
Kūtvėlos kvepalų dėžutė. Asociatyvinė foto.
Jeigu perkate kvepalus iš kokios nors JAV internetinės parduotuvės ir jums siuntinys atkeliaus iš kokios nors Kalifornijos, kur merginos, saldus ir linkmas vynas ir saulėtas dangus, tai mokėsite: 21% PVM jeigu prekės vertė bus daugiau kaip 22 EUR (arba importo muitą, jeigu prekės kaina viršys 150 EUR), už išmuitinimo paslaugas mokėsite 8,69 EUR pašte (per kurjerius ir brangiau gali būti), ir už akcizą etilo alkoholyje jums paskaičiuos nuo 12,99 EUR/1 litrui. Plius, dar pačios prekės siuntimo mokestis, ir tas saulėtas Kalifornijos dangus netruks apsigaubti pirkėjo pykčio audros debesimis. Tuo tarpu prekėms iš ES šalių jokie mokesčiai netaikomi. Dažnai būna, kad pirkėjos ieško tarpininkų, kurie tokias prekes joms atsiųstų apiformintus kaip dovaną nuo pusbrolio iš Kalifornijos, bet nuo muito mokesčių tai ne visada gelbsti. Baisieji muitininkai netgi vaikučių ir į užtarnautą pensiją išėjusių piliečių Kalėdų dovanas apmokestina, nieko jiems nėra švento.

O dabar eisiu sukalbėti maldelę į Šv. Matą, muitininkų patroną, kad kitas mano pirkinys atkeliautų saugiai. Dar kartą dėkoju LR muitinės laboratorijos administracijai ir darbuotojams už priėmimą, o savo kolegoms blogeriams- už kompaniją.

*Šaltinis "Lietuvos muitinė 2014", leidykla "Kriventa".
** Todėl sportininkų dopingo mėginiai yra saugomi kelis metus ir tiriami pakartotinai su pažengusiomis technologijmis. Olimpinių žaidynių laureatų mėginiai tiriami pakartotinai aštuoni metai po žaidynių pabaigos. Po š.m. atliktų pakartotinių tyrimų, Rusijos ir Ukrainos sportininkams pagal 2013 m. dopingo mėginių naujus atsakymus anuliuoti laimėjimai.

Daugiau:
Mantas Malčius. Muitinės laboratorija.
Mantas Puida. Molio diena. (G+ socialinis tinklas)

Su meile ir, kaip visada, susivėlusi Jūsų

Kūtvėla Šmugelninkaitė


Komentarų nėra: