2014 m. liepos 5 d., šeštadienis

Patarimai keliaujantiems autobusu.

Atsižvelgdama į tinklaraščio paieškos žodžių statistikoje užfiksuotus paklausimus šia tema, Kūtvėla pabandys sudaryti praktinį-filosofinį kelionių autobusu vadovą. Kadangi keliones autobusu organizuoja daug firmų, todėl sunku pateikti one fits all receptą, bet šiokius tokius bendrumus užčiuopti galima.

Kelionės autobusais Lietuvoje.

Kur gauti bilietus? Bilietai į reisinius autobusus Lietuvoje parduodami internetu, kasose ir autobusuose. Likus nedaug laiko iki autobuso išvykimo arba reisus vykdant privačiam vežėjui, bilietai perkami tik iš vairuotojo. Norint išvengti papildomo streso netilpti į norimą autobusą, siūlau visada įsigyti bilietus iš anksto. Patogiausia tai padaryti Vilniaus gyventojams yra Vilniaus autobusų stoties tinklalapyje. Deja, labai trūksta respublikinės autobusų bilietų pardavimo sistemos, kad sėdėdamas Vilniuje galėtum ramiai susiplanuoti kelionę ir nusipirkti bilietą kitos savaitės reisui Lazdijai- Kelmė. Nepamirškit pasiimti nemokamos lojalumo kortelės Vilniaus autobusų stotyje, su ja gausite nors ir nedidelę bet nuolaidą TOKS įmonės reisams pirkdami bilietus kasose ir internetu. Bilietus visada būkite atsispausdinę, nes kol kas mūsų vežėjai neturi galimybės nuskaityti mobiliųjų telefonų ekranuose esančius barkodus: esu mačiusi, kaip keli užsieniečiai Vilniaus autobusų stotyje buvo pasiųsti ieškotis spausdintuvo.

Kokie patogumai bus autobuse? Rizikuodama gauti sportbačiu per pakaušį pasakysiu- beveik jokių. Pastaruoju metu pastebėjau gerą tendenciją, kad tiek TOKS, tiek KAUTRA firmos autobusuose galima naudotis nemokamu wi-fi. Deja, pasinaudoti tualetais reikia prieš kelionę stotyje. Užsienyje buvo atvejų, kad keleiviai prašė vairuotojo sustoti ir nubėgdavo į krūmus. Sunku pasakyti, kaip reaguotų mūsų autobusų vairuotojai į tokį prašymą. Iš vienos pusės, nėra čia ko stabdyti esimą ir teršti pakeles, kita vertus, autobusuose esantys tualetai būna užrakinti ir keleiviams kartais tenka stipriau sukryžiuoti kojas. Neseniai Delfi portalas publikavo straipsnį Kelionė tarpmiestiniu autobusu: tualetas skirtas ne visiems, kur situaciją aiškiai nušviečia paskutinė pastraipa: kenčiantiems- Dangus. Arba rinkitės traukinį.

Ką verta turėti su savimi? Bilietą ir asmens dokumentą, be abejo. Jeigu pirkote bilietą su nuolaida, turėkite omenyje, kad Jūsų gali paprašyti parodyti nuolaidą suteikiantį dokumentą-jeigu jis liko namie ant tualetinio stalelio su veidrodžiu, gali tekti pirkti naują bilietą. Ilgesnei kelionei galima pasiimti šiek tiek maisto ir termosą arbatos, bet atsiminkite, kad autobuso salonas nėra valgykla, todėl nepiktnaudžiaukite. Termosas su karšta arbata sukels mažiausiai pasipiktinimo žiemos metu. Būtinai turėkite skarelę, šalikėlį arba megztuką, nes kondicionieriai dažnai būna įjungti per stipriai ir tiesiog gausite bonchitą.

Trumpai apibendrinant keliones autobusais Lietuvos respublikos teritorijoje pasakysiu savo asmeninę nuomonę- džiaukitės, kad išvis veža.

Kelionės autobusais užsienyje. 

Kur gauti bilietus? Bilietai į tarptautinius reisus parduodami kelionių agentūrose, kompanijų atstovybių kasose, ir internetu. Šiuo metu yra du dideli vežėjai: Lux Express ir Ecolines. Eurolines paslaugomis turbūt nesu naudojusis, bet verta pasidomėti jų siūlomu autobusų pasu kaip pamaina brangiems traukinių pasams. Turėkite omenyje, kad keliaujant tarptautiniais autobusais būtina parodyti asmens dokumentą stiardesei arba vairuotojams, nes jie turi palyginti jį su keleivių sąrašu. Būtinai pasidomėkite, ar užteks asmens tapatybės kortelės ar būtinas pasas su viza (vizas tikrina stiuardesės ypač atidžiai), vairuotojo pažymėjimas, atstojantis asmens tapatybės dokumentą kai kuriuose šalyse, paliks Jus verkiantį stotyje, nes pagal Lietuvos respublikos įstatymus jis nėra asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas.

Kokie patogumai bus autobuse? Perkant bilietą, būtinai susižinokite, kokie patogumai bus būtent Jūsų autobuse, nes salono dizainai gali skirtis. Štai jeigu Ecolines autobuse nėra stiuardesės, bus nemokamas karšto vandens/kavos/arbatos automatas, bet jeigu stiuardesė bus, tai maistą ir gėrimus -jeigu nebūsite pasiėmę savo- galėsite įsigyti iš meniu. Į tarptautinius autobusus pasiimamą savo maistą ir gėrimus niekas nežiūri kaip į kapitalistinį priešą, tik nepamirškite neapsidrabstyti kaip paršiukas ir pavaiškinkite kaimynus. Tualetai bus atrakinti visos kelionės metu išskyrus sustojimus (kai kada bus numatyta tualetinė pertraukėlė stotyje) ir pasienio zonas. Sėdynės šiek tiek reguliuojamos, oro kondicionierius irgi, bus elektros lizdai pakrauti elektronikos prietaisams. Kartais parodys filmą. Vairuotojai prieš išvykdami keliomis kalbomis suteiks svarbią kelionės informaciją arba apie tai bus parodytas video.

Ką vertą turėti su savimi? Oro kondicionieriai kaip peršalimo šaltinis, deja, egzistuoja ir tarptautiniuose autobusuose, todėl būtinai turėkite skarelę, šalikėlį ar megztuką dengti krūtinės sričiai. Daugumoje atvejų bus galimybė išsinuomoti arba gauti nemokamai (klauskite pirkdami bilietą) pagalvėlę ir antklodę nakčiai, bet galite turėti ir savo-nepakenks; ypač neblogos yra pripučiamos pagalvėlės aplink kaklą. Geriausia yra sėdėti prie lango, nes bus į ką atsiremti snaudžiant. Deja, miegas autobuse nėra maloniausia kelionės patirtis. Jeigu kelionė ilga, galite pasiimti ausinuką su mėgstama muzika ar kompiuterį su filmais. Beveik visuose reisuose bus nemokamas wi-fi, bet jis labai priklauso ir nuo kelionės maršruto, todėl kartais autobusas gali išvis wi-fi negaudyti. Turėkite ir kantrybės-kaimyno čia nepasirinksi. Jeigu keliaujate su vaikais, iš anksto pasirūpinkite veikla mažiesiems, kad jie nenuobodžiautų: knygutėmis, filmukais, žaidimais ( bet spalvinimo priemones palikite namie).

Pirkdami bilietus keliauti autobusu, išsiaiškinkite gabenamo bagažo apribojimus. Dažniausiai gabenamas vienas didelis bagažas autobuso bagažinėje ir bent vienas vienetas bagažo autobuso salone-tai gali būti kuprinė, atitinkanti lėktuvo rankinio bagažo išmatavimus. Tada nebus problemų pakišti ją po sėdyne ar užkelti ant lentynos, o įsidėti galėsite vaistus, higienos priemones, maisto kelionei, skaitomą knygą ir visa kita, ką reikia turėti po ranka.

Esu parašiusi atsiliepimų apie savo patirtį iš kelionių autobusais:

Simple Express į Varšuvą.
Lux Express į Rygą.
Ecolines į Balstogę.

Kelionės autobusais su kelionių agentūra.

Šiuo atveju, autobusas Jums taps laikinais namais. Rimta kelionių agentūra savo internetiniame tinklalapyje arba priede prie sutarties būtinai paminės į ką reikia atkreipti dėmesį pakuojant bagažą. Asmeniškai aš patarčiau pasirūpinti vaistais virškinimui gerinti, nes vietoj įprasto maitinimosi režimo bus daugiau kramsnojimų iš sauso maisto meniu.

Be abejo, Jums gali tekti važiuoti autobusais vietiniais reisais kitose šalyse, kur kelionės sąlygos gali skirtis nuo mums įprastų ar čia aprašytų. Jeigu dėl to jaudinatės, geriausia parašyti užklausimą TripAdvisor portalo forume ir tikrai vietiniai žmonės arba kiti keliautojai patars.

Kūtvėla prie Abraham Tours autobuso Izraelyje. 
Komentaruose prašau pasidalinti savo patirtimi keliaujant autobusais ar užduoti klausimus.

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: