2013 m. vasario 3 d., sekmadienis

Adventur 2013: "Kiekvienam - savas kalnas" ir "Sienos mus jungia, o ne skiria"

"Litexpo" parodų centre vasario 1-3 d. surengta bene laukiamiausia metų paroda, skirta turizmui, poilsiui, sportui ir laisvalaikiui. Nors parodos rengėjai neapsiėjo be keletos nesėkmių, pati parodos koncepcija man netgi labai patiko. Taigi, pirmiausia ir pradėsiu nuo tobulintinų aspektų. Kad ir kaip keistai skambėtų, pats parodos pavadinimas "Adventur" man pasirodė gana nevykęs. Paieškos sistemos Internete suranda parodos puslapį tiktai tiksliai žinant, kad tai Lietuvos renginys, o šiaip įvedus tik patį pavadinimą išmetami viskas, kas susiję su anglišku žodžiu "adventures"-bet kas, tik ne parodos puslapis. Kitas, mano manymu, nesusipratimas buvo parodos Facebook paskyros nebuvimas. Nors ir dabar yra žmonių, kurie neturi šios paskyros, gyvena, vedasi, net vaikų susilaukia, bet rinkodariniu požiūrių tai nemaža netektis. Ir, mielieji, kitąsyk pastatykit paties paprasčiausio geriamo vandens automatą.O keisti susitikimų-pasakojimų tvarką ir laiką jau atspausdinus lankstinukus yra žalinga ir, jau atleiskit man, labai neprofesionalu (nes Kūtvėla atvyko 10.00 ryto šeštadienį pasiklausyti apie Azorų salas ir kartu su būreliu lankytojų liko it musę kandę...nors ne, net musės negavom, pasėdėjom tuščioje salėje 20 min. ir išsiskirstėm).

Tai su padų dilginimais tiek, dabar pereiname prie gerų dalykų :-)


P1180953
Kūtvėla kengūros kūne, ale jau lagaminą susipakavusi.


Pirmiausia manau verta paminėti, kokios klastos ir gudrybės teko griebtis, kad patekčiau į parodą. Prieš parodą daugumas kelionių agentūrų sukruto subruzdo ir čirškė: "Pasidalink šią nuoroda ir laimėk kvietimą į Adventur parodą!" Arba atspėk ką nors. Arba dar ką nors sugalvdavo. Ir žmonės spaudaliojo nuorodas, dalijosi (juk nei skauda, nei kainuoja). Firmoms tai nemokama reklama, nes Jūsų vieną LIKE pamato beveik visi Jūsų draugai, o gal dar ir jų draugai. Bet ne apie marketingo vingrybes šitas reportažas, kiekvienas turime pasirinkimą spausti ar nespausti LIKE.  O vat Montis magia padarė labai dorybingai ir be jokių fokusų paskelbė, kad norintiems duos kvietimą, tereikia užsukti pas juos ir pasiimti. Tai vat taip vat ir patekau.


Iš keliautojo/turisto/lankytojo pusės žiūrint, paroda tiesiog "nurovė stogą". Pirmas įspūdis, peržengus slenkstį ir patekus į Lietuvos salę, buvo pritrenkiantis. Labai atsiprašau, kad ne visus paminėsiu ir nuotraukas sudėsiu, betgi jaučio odos neužtektų čia visų komplimentų surašyti.


P1180898
Šviesu, ryšku, erdvu, ryškios dekoracijos.

P1180899
Bene didžiausia atrakcija Lietuvos salėje buvo Japoniškas sodas.
P1180907

P1180900
Pieva, fontanėlis. Lankytojams buvo kur kojas pailsinti.



P1180902
Vėtrungėmis ir ne tik viliojo Šilutės kraštas.


Kadangi turiu planą vasarą nuvažiuoti į Žemaitiją, apėjau visus bent kiek susijusius stendus, prisirinkau informacijos. "Užsikabinau" už galimybės pasiplaukioti laivų Kuršių nerijoje. Radau keletą variantų, visai dorybingai atrodo šis: http://www.mingeskaimas.lt/  (su poros valandų pertrauka Mingės kaime). Yra ir variantas su 1 val. ekskursija Ventės rage. Reikia traukt kalendorių ir planuot atostogas. Pasiėmiau ir lankstinuką apie kormoranus. Kinijos ir Japonijos žvejai įsigudrino šiuos paukščius dresiruoti žvejybai.

P1180903
Vilniaus miesto turizmo informacijos centras sukosi kaip bitutės. Nemažai stendų buvo sugalvoję viktorinas ir loterijas lankytojams. Teisingai atsakiusi klausimus apie Lietratų g. bei Jurgos Ivanauskaitės katiną buvau apdovanota suvenyrais.

P1180904
Lietuva, Latvija ir Baltarusija: united by boraders, not separated.
Keletas tarpregioninių stendų maloniai nustebino. Pasirodo, yra vykdomi projektai, skatinantys turizmą kaimyniniuose regionuose, šiuo atveju Lietuvoje, Latvijoje ir Baltarusijoje. Yra tik vienas nepatogumas- tas negeras žodis "viza".

moletai
Molėtai kvietė nusifotografuoti ir atsisiųsti nuotrauką sau į e-paštą.
Molėtų rajone yra tokia Obuolių sala. Tai kempingas ir poilsiavietė prie ežero, bet ne dėl to mane ji patraukė: tenais užveistas senas obelų sodas. Jau esu rašiusi, kaip gražiai žydi mūsų obelys. Latvija garsi savo alyvų sodu Dobelėje, Japonija garsi savo vyšnaitėmis sakuromis, o mes galime didžiuotis savo sodais.

collage
Palaikyti buvo galima pradedant stručio kiaušinio kevalu ir baigiant A. Sabonio sportbačiu.Dydis daugmaž atitinka.
Apie teminius kaimus irgi jau esu užsiminusi. Štai buvo Cijonų (Paukščių) kaimo atstovė, su kuria pabendravau. Lankytojams dalindama po laimingąją plunksną, kvietė apsilankyti.Ir dar stručio kiaušinį iš arti pamačiau.
P1180973
Irma Svetlauskienė parodos metu rodė nuostabius darbus iš macrame.

P1180974
Macrame technika.Viduramžių laikais, sakoma, buvo prilyginta raganavimui (o su raganomis, kaip žinia, niekas ten ceremonijų nedarė).
Macrame yra mazgų pynimo menas. Apie Veliuonos kraštą ir tenais gyvenančius talentingus žmones galite sužinoti čia: http://veliuonoskrastas.lt/

P1190107
Lietuviška pirtis nublankins net ir Tailandietišką masažą?
Atostogos Kaime pristatė galimybes įdomiai, sveikai ir skaniai paatostogauti Lietuvoje. Jų stendas buvo vienas iš gausiausiai lankomų, nes lankytojai skanavo naminį sūrį, mėsiškus gaminius, "narstukus"...Norintys išbandė štai tokią nuotraukoje užfiksuotą paslaugą.

P1190117
O kad lankytojai neišleptų nuo dėmesio, jie buvo ir įdarbinti. Na, tai koks atsakymas?
Trumpai reziumuojant, Lietuvos salė buvo aukštumoje.


Užsienio atstovų ir išvykstamojo turizmo salė buvo gerokai kuklesnė.

P1180911
Turkijos stendai viliojo poilsiu kurortuose.
Svečiai iš Nepalo buvo vieni labiausiai dominuojančių ir dėmesį traukiančių. Verslūs žmonės ir prekiavo suvenyrais.

P1180938
Nepalo atstovų pasirodymas su kostiumais.

P1180964
Mandalos kūrimas sutraukdavo gausų būrį stebėtojų.
Kitas ryškus egzotiškas svečias buvo Indonezija.


P1180969
Lėlės tradiciniais vestuviniais rūbais.


P1180955
Latvijos keramikos dirbiniai.
Gaila nepataikydavau kai keramikos procesą demonstruodavo gyvai. Yra ir kitas projektas su kaimynais tarp Lietuvos, Latvijos ir šįkart Rusijos (vėl tas negeras žodis "viza"). Projekto esmė skamba gražiai: united by borders. O verta atskirai paminėti, kad Daugpilyje šiemet bus atidarytas Mark Rothko meno centras.


P1180952
Buvo ir norinčių likti neatpažintais. "Jums, ponas Kauke, bilietą į Veneciją į vieną pusę ar abi? Galiu parekomenduoti gerą viešbutį su vaizdu į Grand Canal."

P1180958
D. Kinderis iš "Magelano kelionės" buvo pasisitatęs marokietišką palapinę.

P1180963
Latviai vis dar tvirtina, kad juos geriausia pažinti lėtai.


P1190137
"Go Afrika" kolektyvas lankytojams rodė nuotraukas iš kelionių po šį žemyną ir mokė muzikuoti būgneliais.
Trečioji salė populiarumu galėjo drąsiai rungtis su kitomis dviem. Tiesą sakant, nesitikėjau tokios geros kokybės ir gausos renginių. Čia buvo demonstruojamos įvairios sporto ir kultūrinės veiklos, lankytojai galėjo ir patys išbandyti.

Joga:


P1180916

P1180919

P1180921

Tai chi:

P1180933

Čia, bijau sumeluoti, ar ne koks atpalaiduojantis kovos menas?

P1180978

P1180979

Kendo klubas parengė teatralizuotą pristatymą. Labai buvo įdomu žiūrėti. Siužeto santrauka: autobuso stotelėje chuliganas kabinėjasi prie mažesnio vaiko. Tačiau mažiukas-ne iš kelmo spirtas, jis lanko kendo pamokas ir gali už save pakovoti (kaip matote nuotraukoje. Todėl nesikabinėkite prie mažesnių vaikų autobuso stotelėse, nes dar gausit į kaulus ir net nebus kam pasiskųsti).

P1180986

Tada mažasis kendo kovotojas kviečia chuliganą į savo mokyklą, kur tasai gauna valytojo darbą ( o gal pirmakursiams ir priklauso tokios pareigos?). Kaip matote iš sekančios nuotraukos, grindis šluosto sėkmingai.

P1180995

Bet, kaip tradicinis siužetas būna, chuliganas užsikrečia kendo dvasia ir užsimano tapti kovotoju. Mažasis jo draugas kantriai moko. Ir tada įvyksta atsivertimas,  kai daug ir sunkiai dirbęs buvęs chuliganas tampa geru kendo kovotoju. Laimi draugystė.

P1180998

Paskui pasirodė ir "sunkioji kendo artilerija"- su šarvais, šalmais ir arbitru.

P1190020

P1190022

Vienas trumpiausiai trukusių, bet labiausiai auditoriją išjudinusių pasirodymų buvo capoeiros atlikėjai (šokėjai? kovotojai?).

P1190093

P1190097

Trumpai tariant, tiek veiklos ir audringo siautulio, kad net per kraštus liejosi. Jau nekalbant apie galimybę palaipioti mokomąja siena, išbandyti palapinę, atmušti beisbolo kamuoliuką, įmušti įvartį ledo ritulio vartininkui...Tik vat nardyti nebuvo kur.

Labai giriu organizatorius už paskaitų (susitikimų-pasakojimų) ciklus. Susitikimai su įdomiais žmonėmis, keliautojais, bendravimas ir idėjų paieška. Tik nenukėlinėkit jau paskelbę tvarkaraščius, OK?

Žinomas keliautojas Tadas Šidiškis pasakojo apie unikalias Lietuvos gamtos vietas, pasiekamas pėsčiomis ir slidėmis.

P1190119
Taip nuo kalno leidžiasi pėstieji.

P1190120
O taip- slidininkai.

P1190123
Tadas Šidiškis pasakoja apie unikalias Lietuvos gamtos vietas.

P1190128
Išgyvenę nulipimą nuo kalno yra sunešami pailsėti po sunkaus darbo.
Man asmeniškai labai artimos Tado Šidiškio vedamos kelionės ir žygeliai, nes viskas pasiekiama pėsčiomis, transportas (autobusas arba traukinys) naudojamas tik pirmam taškui pasiekti bei namo grįžti. Jo yra parengta knygelė su maršrutais "Keliaukime po Pietryčių Lietuvą". Nemaža dalis pasakojimų mano dienoraštyje ir yra iš tokių žygių.

Rūta Baškytė pasakojo apie gražiausias Lietuvos vietas, tvarkomas saugmas teritorijas.

P1180922
Rūtos Baškytės pasakojimo įžanga.
Rūta Baškytė pasakojo apie pažintinius takus, leidžiančius keliautojams susipažinti su mūsų krašto turtais. Iš tokių galėčiau paminėti Žuvinto rezervato taką, Dūkštos pažintinį taką, Lino verdenę, Medvėgalio archeologinį kompleksą, Dubingių piliavietės takus, Kūlgrindą, Drevinės bitininkystės taką. Jeigu mes galime gamtoje ramiai sau gerti šaltinio vandenį- tai gal gyventi Lietuvoje nėra taip jau blogai?

Kūlgrinda (žemaitiškai kūlis 'akmuo') – pelkėje akmenimis grįstas takas žemiau pelkės paviršiaus. Tai būdavo slapti takai, kuriais senovės lietuviai gelbėdavosi nuo užpuolikų, kurie šių takų nežinojo ir kuriuos aptikti būdavo labai sunku, kadangi takai buvo po vandeniu. Kūlgrindos vieta būdavo laikoma paslaptyje, todėl už jos išdavimą labai griežtai bausdavo. Būtų labai įdomu išbandyti pereiti kūlgrinda. Štai kad ir Sietuvos kūlgrinda .

Labiausiai įsiminė charizmatiškas ir karštas Vlado Vitkausko pasakojimas. Auditorija klausėsi net nuščiuvusi. Jeigu trumpai reiktų pristatyti šį žmogų jo nežinantiems, geriau negu taip nebūtų: jis įkopė ir pirmasis iškėlė tą pačią savo valstybės vėliavą visų žemynų aukščiausių kalnų viršūnėse. Apdovanotas tarptautinio „Fair Play“ komiteto Garbės diplomu už tai, kad jau grįžęs į bazinę stovyklą po įkopimo į Everestą, vėl, nepaisant nušalusių abiejų rankų pirštų, lipo aukštyn, kad nuleistų žuvusios Nepalo alpinistės kūną. Apdovanotas ir I laipsnio Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.

P1190042
Štai ji, mūsų trispalvė.

P1190057
Nepalo delegacija turi apie ką pasikalbėti su V. Vitkausku.
Ir pabaigai keletas kadrų iš Lietuvos salės papuošimų. Buvo tikrai nuostabu- visur gyvos gėlės (Kūtvėla asmeniškai patikrino), gražiausios kompozicijos, spalvų suderinimas. 10 balų.

P1190105

P1190109

P1190116



Tai štai, tokie įspūdžiai po šios parodos. Atleiskite, jeigu Jūsų nepaminėjau, tiesiog taip patiko, kad visko neaprėpiau. Tokios koncepcijos paroda tikrai vertinga lankytojams.

Reikia atskirai paminėti, kad renginio metu buvo surengta konferencija "Buy Lithuania", kur mūsų šalies turizmo galimybės buvo pristatytos kitų šalių partneriams. Kol kas dar anskti kalbėti apie rezultatus, lauksime oficialių pranešimų. 

Ypatingas ačiū:

-Karaimų bendruomenei už iki nukritimo skanius sumuštinius
-Birštono stendui už pupas iš žirnių
-Biržų klasterio stendui už gardų salyklą

Tikiuosi, paroda bus ir kitais metais. Visiems linkiu gerų kelionių,

Kaip visada Jūsų susivėlusi,

Kūtvėla

Ar buvote "Adventur" parodoje? Kur keliausite šiemet?


P.S. kažkodėl didieji internetiniai naujienų portalai nė žodžiu neužsiminė iki šiol apie šią parodą.

Komentarų nėra: