2012 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Talino miesto kortelė

Talino miesto kortelė (Tallinn Card) yra 6, 24, 48 ir 72 valandų trukmės. Ją įsigijus, miesto viešasis transportas kortelės galiojimo metu yra nemokamas, galima nemokamai apsilankyti daugelyje muziejų, gauti nuolaidų apsiperkant ar pavalgant.

P1180055

Talino miesto kortelės biuras buvo labai malonus, suteikdamas man 24 val. trukmės kortelę. Tai dabar aš Jums papasakosiu, ką su ja nuveikiau.



Visų pirma, nemažai naudojausi visuomeniniu transportu. Prie šios kortelės priklausančioje brošiūroje yra pateiktas labai geras dalykas- visuomeninio transporto planas, o brošiūroje prie lankomų objektų nurodyta artimiausia stotelė.Dienos bilietas 24 val. kainuoja 4 EUR.


P1180056

Be abejo, yra ir senamiesčio bei didesniojo Talino žemėlapis.


P1180057

Brošiūroje pateikiama trumpa informacija apie lankytinas vietas, jų darbo laikas, konkretus pasiūlymas su Talino miesto kortele.

P1180058


Niguliste bažnyčios sakralinio meno muziejus (Niguliste 3, senamiestis). Šiuo metu tenai veikia paroda "Ars Moriendi"- "Menas mirti". Pirmą kartą man teko pamatyti epitafinius portretus. Čia saugomas ir pats žinomiausias Talino meno kūrinys "Danse Macabre"- "Mirties šokis".

Bernt Notke "Danse Macabre"; skolinta iš http://en.wikipedia.org/wiki/Niguliste_Church,_Tallinn

Jeigu norite pasižiūrėti daugiau šios temos paveiksliukų, tai galite padaryti čia: http://www.dodedans.com/Eindex.htm, o paties muziejaus darbo laiką galite pasitikslinti čia: http://www.nigulistemuuseum.ee/en/

Šventosios dvasios bažnyčia (Puhavaimu 2, senamiestis). XIV a. statyta bažnyčia gali pasigirti puikiu mediniu interjeru (ypač graži sakykla), o altorius yra padarytas to paties garsaus Bernt Notke. XVII a. tapytas laikrodis ant bažnyčios sienos yra vienas seniausių Taline.


P1170915

Laikrodžio kūrėjas yra Christian Ackermann, gimęs tuometiniame Kionigsburge. Jis buvo vienas žymiausių Barokinio meno meistrų Estijoje; miręs apie 1710 m. greičiausiai maro metu.

Kalev marcipanų kambarys ir kavinė Maisiamokk (Pikk 16) leidžia tiesiogine ta žodžio prasme pavarvinti seilę žiūrint į marcipanus. Su Talino miesto kortele Jums priklauso nedidelė dovanėlė iš Marcipanų kambario-muziejaus ir puodelis kavos arba arbatos kavinėje. Tai turbūt viena iš skaniausių ir kvapniausių mano gertų Earl Grey arbatų gyvenime. Ir šiaip Talino kavinės yra labai jaukios.

Seaplane Harbour/ Jūrininkystės muziejus (Kuti 17/Vesilennuki 6). Turint žemėlapį, geriausia važiuoti autobusu Nr.3 iki Kalamaja st. ir tada eiti pagal žemėlapį ieškant Kuti gatvės, o tenais jau sekti nuorodomis. Brošiūroje klaidingai nurodyta tiktai Kuti 17, todėl teko ilgai paklaidžioti. Muziejus interaktyvus, galima norimą informaciją atsisiųsti elektroniniu paštu-išbandyta. Dar yra lėktuvo simuliatorius, kuriame tik gėdą pasidariau. Na, kodėl tas kvailas daiktas atbulas neskrenda????

Ant Estijos jūrininkystės pažibos, povandeninio laivo Lembit:

P1170979

Daugiau informacijos, žemėlapis, darbo laikas ir bilietų kainos: http://www.lennusadam.eu/en/

Ledainė Apollo knygyne (Estonia pst. 9, 2 aukštas) pavaišino porcija ledų. Na taip, žiemą ledai nėra pats genialiausias gastronominis sprendimas, bet iš trijų skanų pasiūlyma turinčių kavinių jinai man buvo arčiausia. Daugiau: www.kohvik.ee

Nepasisekė su suvenyru-dovanėle, nes parduotuvėje tuo metu jau nebuvo atsakingo darbuotojo.Darbo laikas iki 18.00 val., bet jau porą valandų kaip nebuvo kas aptarnauja Talino miesto kortelės turėtojus. O gal čia alibi toks, nes pradėjo plūsti Kūtvėlos visokios, gali numauti ir paskutinius madingus veltus apatinius.

Iš tokių vertų paminėjimo lankomų objektų ar pramogų, kurie yra nemokami Talino miesto kortelės turėtojams, paminėčiau dar ir šiuos:

*Hop on/hop off turistinis autobusas
*Senamiesčio audiogidas (jeigu nenorite eiti su turistų grupe, galite vaikščioti individualiai)
*Estijos etnografinis muziejus (kaip mūsų Rumšiškės)
*Kadriorg rūmai
*Talino botanikos sodas
*Šv. Brigitos vienuolyno liekanos
*Miesto siena

Taline labai jaučiasi turizmo sezoniškumas, todėl dalis lankytinų objektų dirba ne visomis savaitės dienomis arba išvis nedirba. Tačiau galima tiesiog neskubant pasivaikščioti ir pasigrožėti miestu!

Daugiau informacijos apie Talino miesto kortelės įsigijimo vietas ir sąlygas rasite čia:
http://www.tourism.tallinn.ee/eng/fpage/tallinncard, o dar galite pasinaudoti kalkuliatoriumi ir pasitikrinti, ar iš tiesų pavyks sutaupyti: http://www.tourism.tallinn.ee/eng/fpage/tallinncard/price/calculator 

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: