2012 m. gruodžio 15 d., šeštadienis

Nemokama ekskursija Taline

Užsukus į senamiestyje įsikūrusį Talino turizmo informacijos centrą pasiteirauti informacijos, man rekomendavo prisijungti prie nemokamos ekskursijos po Talino senamiestį (po ekskursijos galima palikti arbatpinigių gidui). Daugiau informacijos apie ekskursiją: http://www.traveller.ee/tour/tallinn-free-tour

Talinas savo istorijoje yra priklausęs rusams, švedams, lenkams, danams, todėl miesto architektūros raida yra nevienapusiška. Dauguma senamiesčio pastatų statyti XV-XVI a. Pirmasis miesto paminėjimas yra 1154 metais arabų geografo Al-Idrisi.

Talinas labai nukentėjo 1944 kovo 9 d. per Sovietų bombordavimą. Gidė pasakojo, kad ataka turėjo vykti dieną anksčiau, bet pilotai užšventė Tarptautinę moters dieną ir buvo negalingi sėsti už šturvalo. Nesu tikra kiek čia istorinės teisybės. Skvere, kur kažkada buvo subomborduoti namai, dabar atidengtos memorialinės lentos.


P1170782

P1170784

Palyginimui pateikiu dvi nuotraukas. Akylesni pastebėsite, kad jose matosi vienas ir tas pats pastatas.




P1170785

Dešinėje matomas bokštas priklauso Niguliste bažnyčiai, kur dabar veikia sakralinio meno muziejus. Jame eksponuojamas Talino žinomiausias meno kūrinys, Bernt Notke XV a. šedevras "Danse Macabre"-"Mirties šokis". Muziejuje veikianti paroda eksponuoja įdomius epitafinius paveikslus.

Danse Macabre, Bernt Notke; skolinta iš http://en.wikipedia.org/wiki/Danse_Macabre


P1170792

Nepriklausomybės paminklui buvo išleista 7 mln eurų, bet -jeigu tikėti mūsų gide- estams jis nepatinka.


P1170796

Kiek in de Kok bokštas minimas jau nuo 1475 m. Kadangi miesto sienai reikėjo sustiprinimo vakarų pusėje, buvo pastatytas šis bokštas. Jis tapo stipriausiu bokštu visame miesto įtvirtinime. Sargybiniai, pasakojama, iš šio bokšto galėdavo matyti kas vyksta virtuvėse pastatuose žemiau ir ką moterys gamina valgyti, todėl ir prilipo pavadinimas "Žvilgsnis į virtuvę". Į bokšto sieną yra įmūryti Ivano IV artilerijos sviediniai, norint parodyti, kaip jam nepasisekė paimti miestą (miestas, matydamas, kad neatstovės rusų ir švedų, įsileido švedus).


P1170798

Iš tokių įdomesnių bokštų ir jų pavadinimų- "Mergelių bokštas". Sakoma, kad kažkada jis buvo kalėjimas prostitutėms. Kita versija sako, kad jame uždarydavo dukras, kurios atsisakydavo tekėti pagal tėvų valią. Dar, sakoma, ten vaidenasi!


P1170800

Aleksandro Nevskio vardo cerkvė pastatyta 1900 m. Penkių kupolų, trijų altorių, 1500 žmonių talpos cerkvė pastatyta remiantis XVII a. Maskvos cerkvių architektūra. Visi 11 varpų lieti Sankt Peterburge.Stačiakiškas kryžius perveria musulmoniką mėnulį, kad turkai atsimintų, kas čia viršininkas (Rusijos-Turkijos karui atminti). Šis dizainas daugiau prigijo cerkvėse Ukrainoje.


P1170805

Talino pilis čia jau stovėjo per 1219 m. danų užpuolimą. Dabar čia įsikūręs Estijos parlamentas. "Aukštojo Hermano", buvusio kalėjimo bokšto, viršūnėje plevėsuoja vėliava tų, kas valdo Taliną-šiuo metu Estijos valstybinė vėliava.


P1170813

Švč. Mergelės Marijos katedra gali būti laikoma viena pirmųjų bažnyčių Estijoje, statyta 1219 m.


P1170817

P1170821

Dvi apžvalgos aikštelės leidžia pasigrožėti senamiesčio panorama. Reikia pripažinti, žiemą čia irgi gražu.


P1170829

Iki 1918 m. Talinas oficialiai buvo vadinamas Revaliu. Miesto vardas Talinas kilo danų laikotarpiu XIII-XIV a. kai danų karalius Valdemaras II užkariavo šiaurinę Estiją ir pasistatė tvirtovę ant Toompea kalvos. Danai vadino Taliną "Castrum Danorum", išvertus į estų kalbą-"Tannin Linda", iš kur ir kilo Talino vardas. Net po danų pasitraukimo Revalio vardas buvo naudojamas vietinių gyventojų, iki 1918 m. 1933 m. Talino vardas tapo oficialus. Revalio vardas siejamas su etninės estų gyvnetojų grupės vardu. Bet yra ir daug romantiškesnė Revalio kilmės versija- medžioklės metu elnias nušoko nuo olos, nes norėjo geriau mirti laisvas, nei būti sumedžiotas, o visi pradėjo stebėtis- "Rėfal, rėfal", -"elnias nušoko".

Ekskursiją baigiame Rotušės aikštėje, kur šurmuliuoja Kalėdų mugė.

Ekskursijos trukmė: 2 val. Pradžia nuo senamiesčio turizmo infromacijos centro (Niguliste 2/ Kullassepa 4) kasdien 12.00 val. Ekskursija nemokama, bet, kaip minėjau, galima palikti arbatpinigių.

Su meile,

Kūtvėla





Komentarų nėra: