2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Nemokama ekskursija po Varšuvos senamiestį

Balandžio- spalio mėnesiais kasdien Varšuvoje galima prisijungti prie nemokamos ekskursijos po Varšuvos senamiestį. Eksksursija trunka nuo 11.00 iki 13.30, prasideda prie Žygimanto Vazos kolonos ir baigiasi prie Saski sodų Pilsudskio aikštėje. Eksksursijos pabaigoje gidui galima palikti arbatpinigių savo nuožiūra.


P1150845

Žygimanto Vazos kolona (arba, kaip pasakė nugirstas anglas, Nelson's column gone wrong) buvo funduota 1644 metais jo sūnaus Vladislovo pagerbti tėvui, kuris perkėlė sostinę iš Krokuvos į Varšuvą.Šios kolonos autorius yra Konstantinas Tenkala, dirbęs Vazų karališkuoju architektu ir Vilniuje. Oroginalas buvo sunaikintas per karą, vėliau buvo atstatytas, tik šiek tiek kitoje vietoje.




P1150546

Karališkoji pilis/rūmai buvo vokiečių sunaikinti iki tokio lygio, kad liko stovėti tik viena siena ir du langai joje. Pastatas atstatytas kaip ir senamiestis, nes miestas buvo suniokotas 85 %. Tuomet dar Federacinė Vokietija surinko 2 mln markių ir padovanojo Onos Jogailaitės portretą. Rūmus aplankiau ir iš vidaus, pasigrožėjau interjerais. Rekomenduoju išsinuomuoti audio gidą, nes pasakojama tikrai įdomių dalykų. Labai įspūdinga sosto salė, kur sosto draperiją puošia daug sidabrinių Lenkijos erelių su aukso karūnomis. Orignalus paėmė vokiečiai kaip suvenyrus. Vienas erelis atsirado JAV, kažkam buvo užtekę proto/kvailumo kitoje pusėje išraižyti "Varšuvos karališkoji pilis" ir datą. Tuo radiniu buvo grindžiamas ir kitų erelių atgaminimas. Interjerai daryti labai patriotiniais/idealistiniais motyvais, pvz. Jurgis III, Liudvikas XVI ir Jekaterina II buvo vaizudojami kaip idealūs monarchai. Stanislovas Augustas Poniatovskis buvo užsakęs tapybos darbų, kuriuose vaizduojama ir žydų istorija (konkrečiai, Estera ir Rebeka). Koplyčioje saugoma Tado Kosčiuškos širdis. Vienoje šių rūmų salėje buvo pasirašyta 1791 gegužės 3d. Konstitucija-pirmoji Europoje, antroji pasaulyje. Deja, nuo padalijimo ji neišgelbėjo.

T. Rejtanas bando priešintis pirmajam ATR padalijimui. Dailininkas J. Matejko. Originalas kabo Varšuvos karališkoje pilyje. Šaltinis: http://en.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Rejtan
Daugiau informacijos: http://www.zamek-krolewski.pl/


P1150557

Šv. Jono arkikatedra yra tikras žymių žmonių panteonas. Šioje bažnyčioje buvo dar kartą valdovo prisiekta Konstitucijai.Mano apsilankymo metu vidaus interjerai buvo stipriai remontuojami. Joje ilsisi: Mozūrijos kunigaikščiai, Stanislovas Augustas Poniatovskis, dailininkas Marcello Bocciarelli, rašytojas Henrikas Sinkevičius.


P1150882

Palietus šį varpą, išsipildo noras (išskyrus finansų pagausėjimo pageidavimą). Varpas yra netoli Šv. Jono arkikatedros, buvysių miesto kapinių vietoje, priešais buvusių kunigų namus. 

P1150552

Varšuvos simbolis-undinėlė. Be galo pamėgta žvirblių, netgi ant knygos apie Varšuvą, kurią nusipirkau, viršelio undinėlė yra nufotografuota su šiuo čirškimo čempionu. Žemiau pateikiu porą nuotraukų paties atstatyto senamiesčio. Gidė pasakojo, kad atstatymui buvo pasirinktas ne paskutinis senamiesčio architektūros etapas, o pats geriausias vieno ar kito pastato metas.

P1150870

P1150862



P1150876

P1150884
Dawna gatvė.
Marija Sklodowska-Kiuri yra laikoma lenkų-prancūzų mokslininke. Jinai yra dukart laimėjusi Nobelio premiją. Jinai pirmoji moteris, dėsčiusi Sorbonoje, pirmoji moteris, laimėjusi Nobelio premiją, pirmasis asmuo, Nobelio premiją laimėjęs du kartus. Vienas jos atrastas elementas Polonis yra pavadintas Lenkijos (Polonia) garbei.

P1150892

Norintiems apsilankyti jai skirtame muziejuje Varšuvoje: http://muzeum-msc.pl/

Toliau šiek tiek siekiame buvusią žydų geto teritoriją.

P1150894

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Varšuvos žydų bendruomenė buvo antra pagal dydį pasaulyje po Niujorko, 380 000 žmonių (30 proc. miesto gyventojų). 1940 metais naciai įkūrė žydų getą tankiausiai apgyvendintame kvartale, atskirtą 3 metrų mūro siena. 450 000 žydų buvo apgyvendinti didžiausiame ir tankiausiame gete Europoje. 1942 metais 100 000 žmonių buvo mirę nuo nepakeliamų gyvenimo sąlygų. 300 000 žydų buvo išvežti į Treblinką sunaikinimui. 1943 metais likę 50 000 žydų ginklu pasipriešino savo okupantams- vieninteliai tokie Europoje. Tačiau jėgos buvo nelygios ir naciai getą sulygino su žeme.  

Toliau prieiname Teisingumo rūmus.

P1150899

Šios trys merginos turėjo būti pastato įėjime, atsuktame priešais bažnyčią. Gidė pasakojo, kad apie tai sužinojęs bažnyčios dvasininkas parašė asmeninį raštą projekto autoriams, ir bematant projektas buvo pasuktas kitu kampu, kad-neduokdie- tikintiesiems šios moterys nesukeltų nedievobaimingų minčių. Va Jums ir religija Lenkijoje. 

Netoliese yra paminklas Varšuvos sukilimui.

P1150900

O ekskursiją baigiame Saski soduose, stabtelėję prie vieno iš Šopeno muzikinių suolelių. Saski sodai yra priešais J. Pilsudskio paminklą. Priešais esančiuose soduose-sujudimas. Kaip jau esu minėjusi reportaže apie šiuos sodus, jų prieigose yra nežinomo kareivio kapas, prie kurio oficialios delegacijos padeda gėlių. Šiandien čia lankėsi Monako princas.

P1150912

Padėkojame gidei, paliekame arbatpinigius ir skirstomės kas sau. Aš einu pasižiūrėti, kur saugoma Šopeno širdis. 

Galite LIKE Free Warsaw Tours Fesibuke . Tai pirmieji metai, kai tokios ekskursijos rengiamos Varšuvoje. Jeigu būsite Krokuvoje, galite prisijungti prie įvairių nemokamų ekskursijų ir tenais. 

Su meile,

Kūtvėla

Komentarų nėra: