2012 m. liepos 25 d., trečiadienis

Vladislovo Sirokomlės muziejus Bareikiškėse

Netoli Vilniaus yra XIX a. dvarelis, kuriame 1853-1861 metais gyveno poetas Vladislavas Sirokomlė (tikrasis vardas Liudvikas Kondratovičius). Čia jis sukūrė daug kūrinių, tarp jų vieną reikšmingiausių  – „Margiris“, bei pirmą turistinį vadovą po Lietuvą „Iškylos iš Vilniaus po Lietuvą”, kurio puslapiuose moko: „…didelė gėda visiškai nepažinti krašto, kuriame gyvename, arba, dar blogiau, geriau žinoti svetimus kraštus nei savąjį”.

Ir dar sakė, kad:

„Tas paslaptingojo Vilniaus žavesys – kaip talismanas. Kiekvienas, kas nors trumpai gyveno Vilniuje, pamilsta jį ir visa siela prie jo prisiriša. Nors iš pasaulio miestų Vilnius neišsiskiria nei savo išore, nei labai išaugusiu visuomenės gyvenimu, tačiau yra nepaprastai mielas ir žavus." (Citatos šaltinis: Vilnijos Vartai)


P1130485


Priminimui, "Margirio" motyvais V. Klova parašė "Pilėnus".


Na, kadangi pirma dienos pusė buvo laisva, nusprendžiau apsilankyti šiame dvarelyje. Kaip ant lankstinuko buvo skelbiama, Vilniaus autobusų stotyje iš 12 stotelės Rukainių kryptimi yra autobusas. Kadangi paskui planavau į darbą važiuoti, tai apsirengiau atitinkamai ir autobuse jaučiausi kaip ufonautas tarp sodų gyventojų. Reikėjo išlipti mistinėje 16-ojo kilometro stotelėje (3,40 LT). Vairuotojas garsiai klausė rusiškos muzikos per radiją, kurią tuoj pakeitė čigoniški romansai. Pažadėjęs man pasakyti, kur išlipti, buvo netrukus sustabdytas keleivių kontrolės ir buvo patikrinti mūsų bilietai, kurių paskui įlipę keleiviai jau negavo. Vairuotojas sąžiningai pamiršo mane išlaipinti, todėl teko gal 3 km pėdinti atgal, telieka pasidžiaugti, kad ne nuo Rukainių. Diena buvo puiki, šilta ir saulėta, todėl pasivaikščiojimas, tarkim, buvo į sveikatą.


P1130470


Autobuso stotelė greta nebuvo su pavadinimu ar tvarkaraščiu, todėl ir sakau, kad tas 16-as kilometras yra mistinis:-) Bet radus nuorodą į muziejų apsidžiaugiau, kad bent nepaklydau. Ir gerai, kad išvakarėse internete susiradau autobuso grafikus.


P1130471


Dvarelis nedidelis, jo tik trys kambariai priklausė poetui. Šiuo metu ten yra keletas autentiškų baldų ir fotografijų, bet muziejinė veikla bus įvairinama ateityje.

P1130474


Štai šios knygos galbūt bus tos, kurias pavyks atrestauruoti. Jose yra publikuoti poeto darbai, o pačios knygos, matomai, ilgai nebuvo padoriai skaitomos. Primena mano tetos knygų spintą kaime-kai kurias knygas tekdavo plėšte plėšti, lapai geltoni sulipę, o jau kvapas...Šios dvarelio knygos daug geresnės būklės ir labai tikiuosi, kad restauracijos procesas bus sėkmingas.

P1130476

Dvarelyje vyksta įvairūs renginiai, neseniai buvo lipdomos ir puošiamos gipso lėlės. O nuotraukoje matoma salė gali būti naudojama renginiams, konferencijoms. Karštą dieną patalpoje maloniai vėsu.

P1130478


Užkopiau ir, kaip sakoma, "ant stogo". Pastogė nedidelė, siaura, joje išstatyti senoviniai buities rakandai ir toks įdomus kaminas-keturi viename, tik ketvirtas netilpo į kadrą ir tai nusimušiau pakaušį betaikydama objektyvą. Tiesiog tais laikais buvo mokestis už kaminus, tai taip pastogėje ėmė ir užmaskavo keturis, iš kurių dūmai ėjo tik per vieną, matomą nuo stogo. Originalu?

Keletas nuotraukų paties dvarelio ir jį supančios aplinkos. 


P1130480
Dvarelio paradinis įėjimas
P1130481
Kažkiek graikiškai atrodo, bet poezijai skaityt nekenkia.

P1130483
Gyventojų pastatytas paminklas poetui

P1130486
Šulinys

P1130487
Girnapusės stalas, prie kurio poetas rašė.

P1130489
Katinas. Labai susidomėjo manimi.

Dvarelio aplinka labai maloni, smagu pasivaikščioti. Dėmesys atkreiptas ir į neįgaliuosius lankytojus, užtai didelis pliusas. Atgal grįžau irgi autobusu, bet šįkart stotelė vadinosi 13-asis kilometras ir bilietas kainavo 2,70 LT. Autobusas buvo pilnas miško gėrybių rinkėjų. O kokius lepšius pintinėse nešėsi! Grybų sezonas iškilmingai atidarytas.

Daugiau informacijos apie dvarelį, jo darbo laiką: spausti čia
Informaciniame lankstinuke minima, kad dvarelis yra "supported by a grant from Norway through the Norwegian Financial Mechanism and national budget".

Na, nesu mėgėja memorialinų butų ar namų. Mokykloje literatūros mokymas daugiau atpurtė nuo meilės šiam žanrui nei paskatino. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad tokia pusės dienos išvyka yra visiškai dorybingas ir geras sumanymas bei tikrai nekenkia pradėti domėtis literatūros klasika. Daugiau apie poetą: Vilnijos Vartai.

Tai va. O kaip Jums sekasi su literatūra, klasikais ir modernistais, ir šiaip ką beskaitote?

Su meile,

Kūtvėla

P.S. labai malonu buvo girdėti, kaip Vilniaus autobusų stoties darbuotojos aptarnavo užsieniečius turistus angliškai. Didelis pliusas už tai!

Komentarų nėra: