2012 m. liepos 8 d., sekmadienis

Kelionė į Maltą

Vis daugiau žmonių atranda nuostabią Maltos salą, todėl nusprendžiau pasidalinti įspūdžiais iš savo kelionės 2009 metais.


Vilnius 009
Palmė prie oro uosto

Kelionė čarteriniu reisu Vilnius-Malta su Maltos oro linijomis kiek prailgo, bet kiek buvo džiaugsmo besileidžiant matyti vandenyje šokinėjančius delfinus! Gyvenome Paradise Bay 4 žvaigždučių viešbutyje. Nors jis man patiko, bet nuo centro jis labai toli, vakarais nėra kur išeiti pasižmonėti, viešasis transportas nebevažiuoja, todėl vakarienę reiktų užsisakyti viešbutyje. Vakarienės buvo didelės ir įvairios, iki apsirijimo, tik gėrimus reikėjo papildomai nusipirkti. Pusryčiai buvo kuklesni, daug kiaušinių-virti, kepti, kiaušinienė...į trečią parą nusibodo. Geriamą vandenį saloje reikia pirkti buteliuose, nes jų vanduo labai paveiktas sieros. Atsukite kraną vonioje ir maudytis noras praeis. Viešbutis labai tiks norintiems pailsėti nuo šurmulio ir naktinio gyvenimo.

Kadangi oficialiai tai buvo poilsinė kelionė, ekskursijas buvo galima pirktis papildomai. Bet lietuviais esame mes gimę, todėl skaičiavome, kaip kokie protingieji kurmiai. Štai siūloma ekskursija į sostinę Valetą kainavo 55 EUR. Mes už 4 EUR nusipirkome dienos bilietą autobusui ir sostinę tyrinėjome patys.

Vilnius 039

Prie centrinės autobusų stoties pasitinka tvirtovės griuvėsiai. Sostinėje tokių statinių likučių matysite ne vieną ir ne du. Akis užklius ir už britų kolonijinio paveldo- karalienės Viktorijos statulos, raudonų telefono būdelių, vairavimo kairėje pusėje.

Vilnius 076

Šventųjų abrozdėliai pasitiks jeigu ne ant kiekvieno namo, tai ant kiekvieno kampo tikrai. Maltiečiai, sprendžiant iš visko, labai religinga tauta. Tiktais 2011 metais buvo surengtas referendumas, kurio metu dauguma maltiečių pasisakė už skyrybų legalizavimą. Sostinėje Valetoje gatvelės mažos ir siauros, pagrinde visi vaikščioja pėstute. Nieko nestebina tarp dviejų namų nutiesta virvė antrame aukšte ir padžiauti apatiniai baltiniai. Pora lankytinų vietų sostinėje:

Šventojo Jono katedra yra puikios baroko architektūros pavyzdys. Be to, joje saugomas Caravaggio paveikslas "Šv. Jono Krikštytojo nukirsdinimas".Prie durų mandagiai nuskenuos akimis ir pasiūlys apsigaubti skara, jeigu pernelyg plikai atrodysite.

Povandeninis safari man pasirodė labai įdomi atrakcija. Patarčiau pasirūpinti fotoaparatu, gerai dirbančiu per stiklą. Išplaukus giliau į vandenis, keleiviai nulipa į laivo dugną, kur pro langus stebi povandeninį pasaulį. Jeigu pasiseks, praplauks kokia nors įdomi žuvis.

Ypatinga atrakcija sostinėje yra arkliukų tempiami vežimėliai karozin. Važnyčiotojai stabteli prie įdomesnių objektų ir papasakoja apie juos. Mūsų važnyčiotojas save išdidžiai kildino iš finikiečių.


Vilnius 088

Visi pagarbiai davė kelią, mat arkliukas čia gaunasi kaip viešasis transportas.
Kitas dėmesio vertas miestas yra senoji sostinė Mdina. Joje verta laikyti moteriškes už rankos, nes labai daug juvelyrinių parduotuvių, kur nuostabūs filigriniai aukso ir sidabro dirbiniai taip ir prašosi pasimatuojami.


Vilnius 268

Vilnius 117

Mdina turėjo didelę citadelę. Peizaže matosi įdomiai nugludinti kalnai, lyg piliakalniai. Ant pačios citadelės stogo būta vieno kito želdinio, gal daržoves patys augindavosi. Unikalus, UNESCO saugomas objektas yra Hypogeum katakombos. Jų lankymas stipriai ribojamas, todėl bilietus reikia įsigyti internetu prieš gerą pusmetį, jeigu norite tikrai patekti vidun. Norintys paragauti jūros gėrybių, pažiūrėti spalvingų valtelių, nusipirkti vietinių gėrybių turgelyje geriausiai tai gali padaryti Masashloxx miestelyje.


Vilnius 158


Mėgstantiem gerai pasipliažinti ir pamatyti grotas, galima imti poros valandų kruizą Blue Lagoon.

Vilnius 184

 Nieko sau vaizdelis, ką? Ir net nePhotoshopinta. 

Iš Maltos keltu pasiekiama Gozo sala turi ką parodyti. Tačiau rekomenduoju į ją vykti su turistine agentūra, nes viešasis transportas labai retai važinėja, grįžtą į centrą ir iš ten vėl reikia persėsti, jeigu norite pasiekti kitą lankomą objektą. Mes važiavome savarankiškai, todėl pamatėme gal tik trečdalį ką norėjome.



Vienas iš labiausiai lankomų Gozo salos objektų yra taip vadinamas Azure Window. Techniškai, tai ant jo laipioti negalima, net ir ženklas stovi, bet turistas yra turistas. O Kalipsės ola man didelio įspūdžio nepaliko. Sakoma, čia Kalipsė ne vienerius metus laikė nelaisvėje Odisėją ir neleido grįžti pas teisėtą žmoną. Nepatvirtintais duomenimis, Kalipsė su Odisėju susilaukė 1-2 vaikų.

Jeigu oras leis, iš Maltos galite užsisakyti kruizą į Siciliją ir Etnos ugnikalnį. Bet patartina tai daryti ne paskutinę kelionės dieną, nes subangavus stipriau gali tekti priverstinai nakvoti Italijoje.

Praktiškumai:

* Malta yra lengvai važiuotina autobusais. Jeigu esate stotelėje vienas ir matote artėjantį reikalingą autobusą, ranka stabdykite (kaip kad Vilniuje mikriuką), nes kitaip vairuotjas nestoja, jeigu nereikia niekam išlipti. Norint išlipti, teks patraukti virvutę autobuse ir prie vairuotojo suskambės varpelis. Bilietus galima pirkti pas vairuotojus.  http://www.maltabybus.com/
*Yra keletas įprastų turistinių autobusų hop on/hop off sistema: http://www.maltasightseeing.com/
* Miestai tieiog piktybiškai neturi skiriamųjų nuorodų, todėl reiktų praktiškai žinoti, kiek reikės važiuoti. Miestai ten susigkaudę kaip kokie Pašilaičiai ir Justiniškės.
*Geriamas vanduo perkamas buteliuose.


Vilnius 322

Čia dar šio bei to praktiškumams iš kelionių gidų knygų:

   

Su meile,

Kūtvėla


Komentarų nėra: