2012 m. birželio 3 d., sekmadienis

Šis bei tas iš Londono

Karalienės Elžbietos II 60-ties metų soste jubiliejui paminėti skirtiems renginiams prasidedant prisiminiau gi, kad tada, kai pati buvau Anglijoje, dar nerašiau šio dienoraščio, tai ir įspūdžiai liko neišpasakyti. Praleidau ten dvi savaites, bet realiai reiktų dar antra tiek. Nepaminėsiu visų aplankytų vietų dėl suprantamų priežasčių, tik keletą.
Apžvalgos ratas London Eye a.k.a. Wheel of Fortune ir karalienės Boudicca skulptūra



Pradėsiu nuo keleto angliškų įdomybių. Štai čia terasinio namo nuotrauka.


Jeigu susirūpinote ir pradėjote dairytis terasos, tai ir su žiburiu nerasite. Namai ilgut ilgutėliai, tęsiasi ištisus kilometrus. Buvau paklydusi, tai ėjau gerą valandą gatve, kol priėjau, savo laimei, metro sustojimą, nes pakeisti ėjimo krypties neįmanoma. Viena išeitis yra belstis į duris ir prašyti, kad leistų pereiti jų kiemą į kitą gatvę, bet ten situacija kartojasi. O gatvės pavadinimas rašomas tiktais gatvės pradžioj ir pabaigoj, tai, jeigu pravėpsojai į kokią gatvę pasukai, tai viduryje jos ir nebesusigaudysi, nebent koks GPS su savimi.

O štai čia angliškas kotedžas.

Šaltinis: http://en.wikipedia.org/wiki/Church_Cottage,_Tutshill (c) Ghmyrtle

Nuo lietuviško kotedžo skiriasi kaip diena ir naktis. Prisimenu, mokykloje per anglų kalbos pamokas vis vargdavome su angliškais namų tipais. Kas tas detached ir semi-detached? Kur terraced house terasa? Kodėl cottage toks mažas ir dar šiaudais dengtas? Vienintelis normalus ir suprantamas namas, vėlgi dėl aiškių priežasčių, buvo block of flats. Prie namų yra tai, kas ten vadinama sodais. Kaip teisingai Andrius Užkalnis yra pasakęs, sodo dydis toks, kad šakute sukasi. Priešais namą paprastai auga po didelį rožių krūmą, o už namo yra pievutė skalbiniams išnešti arba triušiams pasiganyti. Tais pat, 2008, metais  Pet Foods Manufacturers Association atliktas tyrimas parodė, kad triušiai yra treti pagal populiarumą naminiai gyvūnai po šuns ir katės.

Tipinis Londono gatvės vaizdas centre:

Įvairios dailios spalvingos parduotuvės pirmame aukšte, nelabai dailūs antri aukštai ir nuolat zujantys raudonieji autobusai.
Dauguma Londono muziejų yra nemokami, o vienintelė eilė gali būti dėl to, kad saugumo sumetimais yra tikrinami lankytojai. Unifotmuoti vyrukai baltomis pirštinėmis mandagiai paprašo atidaryti rankines ir kuprines, kartais yra metalo detektoriai.

 Didžiausią įspūdį man paliko Britų muziejus.


Partenono frizo fragmentas:  mėnulio deivės Selenės arklio galva. Jinai yra likustis iš kompozicijos, vaizduojančios deivės Atėnės gimimą iš dievo Dzeuso galvos. Tai vienas iš mėgstamiausių eksponatų.

"Susigūžusi Afroditė/Venera" yra užklupta besimaudanti.
 
Senovės Egipto figūros iš bazalto ir granito. Gidei jos paliko neišdildomą įspūdį.
Balzamuota katė. Į pomirtinį gyvenimą Egipte šis naminis gyvūnas keliaudavo kaip pridera.
Didelė vazų kolekcija. Buvo mėgiama vazas ištapyti įvairiomis temomis, nuo sporto iki Trojos karo.
Bulius iš nefrito.
 
Liūtas iš Mažosios Azijos, Knido (db. Turkija)
Ilgą laiką tikėjau, kad Big Ben tai yra žymusis bokštas su laikrodžiu, kol išaiškėjo, kad taip pramintas yra didžiausias laikrodžio varpas bokšte, ir yra šalia Parlamento. Karalystės piliečiai gali apsilankyti Parlamente susisiekę su savo atstovu, o turistai gali įsigyti bilietus. Tada visi yra nufotografuojami, gauna laikinus leidimus, pagal kalbas suskirstomi į grupes ir gidai pavedžioja visur. Lordų rūmų salėje yra vilnos maišas, ant kurio sėdi lordas/ledi Speaker. Jeigu esate šalies pilietis, galite ateiti į Parlamento rūmus ir paprašyti, kad Jūsų atstovas (MP-Member of Parliament) ateitų pasikalbėti. Jeigu MP neposėdžiauja ar neišvykęs, jis/ji privalo ateiti susitikti.

Parlamento rūmai


Fantastiški skiautai

Tik per gatvę nuo Parlamento yra Vestminsterio abatija. Į žymių asmenų paskutinio poilsio vietas pasižiūrėti turistai sugrupuojami pagal tai, ar moka grynais, ar kortele, ir gauna audiogidą. Lankymas mokamas ir pirmąkart gyvenime pamačiau, kaip rusai turistai kilsteli antakius ties kainų lentele ir nueina; viduje fotografuoti negalima.



Iš tokių įdomesnių antkapių (sarkofagų) antraščių, man patiko seserų Marijos ir Elžbietos Tudor citata : "Partners in throne and grave, here we sleep, Elizabeth and Mary, sisters, in hope of the Resurrection." Skirtingų motinų ir skirtingų konfesijų, jos neturėjo būti palaidotos šalia, bet laikas sutvarkė savaip. Škotijos Marijos kapo įrašas labai guodžiantis : "Mistress of Scotland by law, of France by marriage, of England by expectation, thus blest, by a three-fold right, with a three-fold crown; happy, ah, only too happy, had she routed the tumult of war, and, even at a late hour, won over the neighbouring forces. But she perished that she might possess the land: now she triumphs by death, that her stock might thereafter burgeon with fresh fruits. Conquered, she was unconquerable, nor could the dungeon detain her; slain, yet deathless, imprisoned, yet not a prisoner. Thus does the pruned vine groan with a greater abundance of grapes, and the cut jewel gleams with a brilliant splendour." Žinantys jos biografiją, supras čia besikandžiojančią ironiją.


Dar vienas didelis ir vertingas muziejus yra Nacionalinė galerija. Jos lankymas nemokamas ir leidžia pasigrožėti žymių tapytojų darbais. Man didelį įspūdį paliko Paul Delaroche paveikslas "Ledi Džeinės Grei mirtis". 16-metė 9 dienas karaliavusi mergaitė apkaltinta valstybės išdavimu ir nukirsdinta :-(

Fontanas prie Nacionalinės galerijos labai gerai karštą dieną. Naktimis jisai daro mažą šviesų šou.

Netoli Nacionalinės galerijos esantis liūtas sulaukia turbūt tiek pat dėmesio nei galerija

Prie Temzės upės esantis Globe teatras gali pasigirti įdomia istorija. Oficialiai buvęs už tikrojo Londono ribų, jis nepaisė naktinio gyvenimo apribojimo. Šalia teatro buvo valtininkai, kurie keldavo klientus namo už tam tikrą mokestį. Vienos moterys, netgi labai gerų šeimų, negalėjo eiti į teatrą. Kaip manote, kurioje ložėje sėdėjo patys turtingiausi ir garbingiausi?


 Londono Taueris šiandien saugo karališkuosios brangakmenius, o anksčiau buvo kilmingųjų kalėjimas ir jų egzekucijos vieta. Į jį atgabenami vandeniu kaliniai turėjo patekti per Traitor's Gate- Išdavikų vartus. Elžbieta, užrūstinusi seserį ir įkalinta, griežtai atsisakė pereiti šiuos vartus, nes dievagojosi nesanti išdavikė. Tačiau teko. Mirtis Taueryje buvo laikoma privilegija, nes stebėti egzekucijos nebuvo leidžiami paprasti žmonės. Kita vertus, tai buvo labai paranku, nes auka negalėjo sulaukti paprastų žmonių paramos. Iš labiausiai žinomų asmenų, žinomi Ana Bolein (jos palaikus skubiai sumetė į skrynią, net padoraus karsto nebuvo parūpinę, ir užkasė netoliese koplyčioje) ir šalia jos atgulusi Katerina Hovard (abi Henriko VIII žmonos) ir ledi jau minėta Džeinė Grei (palaidota ten pat).


Čia statydavo ešafotą.
 "Gentle visitor pause awhile : where you stand death cut away the light of many days : here jewelled names were broken from the vivid thread of life : may they rest in peace while we walk the generations around their strife and courage : under there restless skies" (Brian Catling, monumento autorius)


 Viktorijos ir Alberto muziejus turi nuostabias meno kolekcijas. Jeigu labiau traukia taikomoji dailė, o ne senienos, tai siūlau Britų muziejų pakeisti į Viktorijos ir Alberto muziejų. Čia rodoma mados, stalo sidabras, įvairios skulptūros, paveikslai, meno dirbiniai, etc.
 
Turtingos damos nešiojo šias sunkeles, kad parodytų savo turtą, nes medžiagos buvo brangios, o brangiais siūlais siuvinėta rankomis, todėl suknelės kaina buvo labai didelė.

O čia buvo šokama ir geriama arbata.



Kas nustebino, tai tokios ekspozicijos beveik visuose muziejuose, paskui panašiai teko matyti Švedijoje:

Prašome liesti.

Beieškodama Wimbledon stadiono autobusu pravažiavau kapines. Teko grįžti pasižiūrėti iš arčiau, nes architektūrine prasme nebuvau mačiusi nieko panašaus. Labai, labai savotiška ir gražu.

Tiktų ir siaubo filmukui?





 Bakingemo rūmai  yra neabejotinai turistų traukos objektas. Reikia pripažinti, kad pastato išorė kiek nuvilianti, bet vidaus interjerai atsveria viską. Rūmai tapo atvirais lankytojams po 1992 metų Vindzoro pilies gaisro. Tokiu būdu buvo bandoma surinkti pinigų gaisro padariniams šalinti, bet tai tapo labai populiaria atrakcija ir tęsiasi iki šiol. Lankymas yra tik vasaros metu, kai karalienė yra išvykusi į kitas rezidencijas. Be vidaus interjerų, galima pamatyti ir dovanas, kurias karalienė yra gavusi. Etiketas liepia priimti visas dovanas, net jeigu tai jaguaras ar bebras (iškeliavę į Londono zoologijos sodą).

Paminklas karalienei Viktorijai.

Bakingemo rūmai

Gold  State Coach.  Aštuonių arklių traukiama karieta, skirta karūnavimo, vetuvių arba jubiliejų progoms. Karieta sveria 4 tonas.

Esu botanikos sodų mėgėja, todėl apsilankymas Kew Gardens labai patiko.

Ankstyvajame Viktorijos laikotarpyje sukurtas palmių namas skirtas šilumą mėgstantiems augalams.

Bananas žydi :-)

 Apie Šerloko Holmso muziejų esu rašiusi reportaže apie Rygą.

Besidomintys religijomis turėtų susidomėti šia Hindu šventykla. Jinai yra toli nuo centrinio Londono, bet verta pamatyti. Lankymas nemokamas, nebent norėsite aplankyti specialias parodas. Fotografuoti viduje neleidžiama ir reikės nusiauti batus.




Londono autobusai, traukiniai ir kelionių agentūros gali padėti pasiekti ir žymius lankytinus objektus už Londono. Buvau įsigijus autobusinę kelionę į Bath, kur aplankėme romėnų termas ir Stounhendžą. 
 
Stounhendžas. Druidų šventykla, tačiau stovėjo čia dar prieš druidus.
Mozaikinės grindys termose.
Vandens liepė neliesti, nes jame mėgsta turkštis balandžiai, o jie nelabai švarūs paukščiai.

Vindsoro pilis yra tikrai įspūdingas statinys. Jos istorija visai sklandžiai išpasakota čia. Dar galima aplankyti Etono koledžą, Frogmore mauzoliejų, ar pasinaudoti hop on/hop off autobusu

Apvalusis bokštas. Eduardo II laikais čia rinkdavosi Apvaliojo stalo riteriai.

Hemptono rūmai yra turbūt labiausiai su Tudor dinastija asocijuojami rūmai. Be pačių rūmų, dar yra sodai ir labirintas. Nors labirintas nedidelis, bet pakankamai painus, sugebėjau pusvalandžiui pasiklysti. Nuolatos vyksta Henriko VIII valdymo dienų aktoriniai vaidinimai, ypač jo vedybos su šeštąją žmona, nes būtent čia jos ir įvyko. Čia jis pasirašė ir Katerinos Hovard mirties nuosprendį. O rūmus jam "padovanojo" Jorko arkivyskupas "vedybų su Ana Bolein proga", nes Henrikas VIII skausmingai reaguodavo jeigu kas nors kitas turėjo didesnę armiją, turtingesnius rūmus ar tiesiog buvo populiarus. Jos apartamentai buvo tik bebaigiami tvarkyti, kai ji mirė.




Hemptono rūmai leidžia tikrai įsijausti į Tudor laikotarpį, nes galima persirengti to istorinio laikotarpio rūbais ir dalyvauti renginiuose. Štai čia galite pamatyti Katerinos Par persirengimą vestuvėms su karaliumi.

Londonas yra didelis miestas, todėl nuolatos kas nors kur nors yra remontuojamas. Ypač būkite atidūs savaitgaliais. Metro po 2005 metų sprogdinimo vis dar remontuojamas, todėl kai kurios linijos neveikia ir yra duodami autobusai tomis kryptimis. Tik įėję į metro stotį pasižiūrėkite, ar Jums reikalinga linija šiandien atidaryta, nes reikės persėsti ir galite pavėluoti, neduokdie, į lėktuvą. O visur bus tik galantiškai atsiprašoma:



Pora žodžių pabaigai dėl London Pass. Nors miesto kortelės turi padėti sutaupyti, London Pass yra nemaloni išimtis, kuri yra kažkur paminėta tokiu small print, kad ir žinodamas nerasi. O štai kas yra: tarkime, nusipirkote 6 dienų kortelę už 99 svarus. Vadinasi, dienos norma yra 16,5 svaro. Taigi, tiek Jūs ir galite pasinaudoti. Jeigu Jūs išnaudojote 15 svarų lankytiniems objektas ir dar norite apsilankyti viename muziejuje iš London Pass sąrašo, ir jo bilieto pilna kaina yra kokie 5 svarai, tai London Pass nebegalėsite pasinaudoti. Arba ateinate rytoj, arba mokate už bilietą pilnai. Gudru, ką?

Jeigu teko lankytis Londone ar Anglijoje aplamai, labai laukčiau atsiliepimų, patarimų, komentarų ar šiaip klausimų. Įkeliu keletą nuorodų į kelionių dienoraščius anglų kalba, pasiskaitymui.

http://www.thequirkytraveller.com/2012/06/reflections-on-the-queens-diamond-jubilee/ (The Quirky Traveller)
http://travelsofadam.com/2012/04/inside-the-spirit-of-chartwell-the-royal-barge-for-the-queens-jubilee/ (Travels of Adam)

Su meile,

Kūtvėla



Komentarų nėra: